Tot ce ai nevoie sa stii despre izolatia exterioara
Scopul izolatiei este de a incetini disiparea caldurii prin pereti si de a reduce considerabil necesitatea de incalzire a locuintelor. Peretii reprezinta suprafata cea mai mare de contact cu exteriorul a casei si este bineinteles unul din locurile unde se pierde o cantitate semnificativa de caldura din casa.
Tipuri de izolatii exterioare
Scopul izolatiei este de a incetini disiparea caldurii prin pereti si de a reduce considerabil necesitatea de incalzire a locuintelor. Peretii reprezinta suprafata cea mai mare de contact cu exteriorul a casei si este bineinteles unul din locurile unde se pierde o cantitate semnificativa de caldura din casa.
Vata bazaltica
Pe langa faptul ca ofera un sistem de evaporare eficient, vata bazaltica este si un bun izolator acustic.
Celuloza
Celuloza este un material ecologic, desi performantele sale sunt reduse.
Polistiren expandat/extrudat
Polistirenul este cel mai popular si, totodata, cel mai eficient mijloc de rentabilizare termica a cladirilor;
Fibre de lemn
Izolatia cu fibre de lemn este o metoda naturala de izolare care permite peretelui sa se aeriseasca, dar este mai costisitoare.
Izolatia cu spuma poliuretanica este o metoda moderna, ecologica si foarte eficienta.
Etapele instalarii izolatiei exterioare a peretilor
In cazul in care cladirea este veche, ar trebui efectuat un test pentru a vedea daca zidurile sunt suficient de puternice pentru a mentine izolatia. In caz contrar, se va asigura rezistenta zidurilor si abia apoi se va trece la izolarea acestora.
Un alt pas important in izolatia exterioara este eliminarea conductelor, a burlanelor si a altor accesorii de pe ziduri. Acestea vor fi reinstalate la sfarsitul procesului si poate chiar extinse, daca va fi necesar. Cu toate ca acest lucru este costisitor si consumator de timp, este necesar pentru a realiza o lucrare de calitate, durabila si care sa aduca eficienta energetica dorita.
Aplicarea izolatiei exterioare pe pereti si finisare
Procesul de aplicare a izolatiei exterioare este relativ complex, dar trece prin cateva etape bine definite:
Fixarea pe pereti a panourilor termoizolante cu mortar adeziv; Montarea elementelor de sustinere prin panourile izolatoare si perete pentru a fixa cat mai bine panourile de zid; Aplicarea mortarului pe panourile izolatoare si pe elementele de fixare; Fixarea unei plase imbibate cu mortar pentru a mentine panourile pe pozitie; Slefuirea mortarului si vopsirea cu grund pentru realizarea fatadei; Aplicarea finisajelor necesare, in orice culoare disponibila.
Avantajele izolarii exterioare a peretilor
Izolatia exterioara a peretilor va creste valoarea energetica a peretilor cu pana la 0.3 W / mp, prin urmare facturile la incalzire sau curent se vor reduce semnificativ.
Izolatia exterioara a tuturor peretilor scade consumul de energie cu pana la 35%.
Izolatia exterioara a peretilor creste durabilitatea peretilor, protejand zidurile.
Izolatia exterioara reduce umiditatea din locuinte.
Izolatia exterioara imbunatateste aspectul unei case.
In functie de materialul utilizat, izolatia exterioara poate izola fonic. Faptul ca reduce zgomotul care intra in casa, poate fi de mare folos daca locuiesti intr-o zona aglomerata, bulversata de zgomotele din trafic.
Deoarece asigura incalzirea peretilor si actioneaza ca un depozit de caldura, in interior caldura se va mentine mai mult timp in anotimpul rece. Acesta este un beneficiu esential ai izolatiei exterioare. Peretii continua sa se incalzeasca de la sistemul de incalzire si, cand acesta se opreste, caldura stocata va fi eliberata lent, ceea ce va asigura pastrarea uniforma a temperaturii in locuinta. De asemenea, datorita faptului ca peretii sunt mereu calzi, nu se va mai produce condens si nu se mai formeaza igrasie si mucegai.
In timpul realizarii izolatiei exterioare nu este afectata activitatea din interiorul casei. Datorita faptului ca toate lucrarile sunt realizate extern, activitatea nu ar trebui sa aiba impact supra celor care locuiesc in acea casa.
In cele mai multe cazuri, cand se realieaza izolatia exterioara, sunt inlaturate jgheaburile si burlanele, ceea ce ofera posibilitatea de a verifica integritatea acestora si de a le inlocui, inainte de remontarea pe ziduri.
Ce este izolatia cu spuma poliuretanica
In cazul izolatiei cu spuma poliuretanica este nevoie de un strat de 3 – 6 cm pe partea exterioara a cadrului peretelui. Deschiderile ferestrelor, deschiderile usilor si marginile acoperisului vor fi bine incadrate si detaliate pentru a preveni infiltrarea apei, inainte de fixarea elementelor finale.
Cu toate ca izolarea exterioara cu spuma poliuretanica ar fi ideal sa se realizeze in faza de constructie a locuintei, aceasta poate fi realizata si la casele deja finalizate.
De ce ar trebui sa iei in calcul izolatia exterioara cu spuma poiluretanica
Usurinta instalarii izolatiei exterioare de spuma poliuretanica poate surprinde. Cu toate ca este un proiect de dimensiuni mari, realizarea acestuia nu este dificila. In ciuda tuturor lucrarilor care trebuie realizate pentru izolarea exterioara – instalatia de izolare, hidroizolarea si finisajele – proiectul nu este dificil si nici nu dureaza mult.
Marele avantaj in izolatia exterioare cu spuma poiluretanica il reprezinta posibilitatea de a pastra caracteristicile arhitectonice ale cladirilor. Sistemele de izolare exterioara reprezinta una dintre singurele modalitati de a imbunatati valoarea energetica a unei case existente, mentinand totodata caracteristicile si farmecul original al constructiei.
Un alt motiv pentru care ar trebui sa te gandesti la izolatia exterioara cu spuma poliuretanica este faptul ca aceasta solutie poate imbunatati retentia de caldura a cladirii. Daca este corect realizata, izolatia exterioara cu spuma poliuretanica creeaza o bariera continua de aer si asigura o locuinta mai confortabila si mai eficienta din punct de vedere energetic.
Mai mult, datorita faptului ca normele de constructie si energie continua sa se schimbe, izolatia exterioara cu spuma poliuretanica este in acest moment cea mai buna optiune pentru cresterea eficientei energetice a locuintelor mai vechi.
Avantajele izolatiei cu spuma poliuretanica
Spuma poliuretanica este o solutie de izolare continua cu densitate medie care depaseste izolarea cu placi de polistiren din toate punctele de vedere – de la performante pana la costuri;
Izolatia exterioara cu spuma poliuretanica este solutia ideala pentru suprafetele curbate sau cu forme unice.
Reduce costurile inregistrate cu forta de munca si, totodata, necesita mult mai putine materiale.
Asigura o etansare perfecta peste orice suprafata de zid – de la caramida la beton.
Izolatia exterioara cu spuma poliuretanica asigura acoperirea fara probleme si, totodata, completa pe toata suprafata. Acest lucru elimina formarea puntilor termice.
In vreme ce izolatia cu placi de polistiren necesita adaugarea unui material de bariera aeriana care creste costurile, izolatia cu spuma poiluretanica le contine pe toate – izolatie, bariera de aer si bariera de vapori.
In cazul placilor de polistiren, din cauza fixarii mecanice, peretii sunt gauriti. Izolatia exterioara cu spuma poliuretanica elimina acest neajuns, extrem de neplacut in cazul cladirilor vechi.
Izolatia exterioara cu spuma poliuretanica genereaza mult mai putine deseuri decat alte metode de izolatie, fiind mai ecologica.
Concluzie
Cu toate ca izolatia exterioara a unei case poate insemna o cheltuiala considerabila, in timp, datorita reducerii costurilor cu energia, a protejarii zidului la conditii nefavorabile de mediu, a confortului termic si fonic si al celorlalte beneficii pe care le-am trecut in revista, va deveni o investitie inteligenta care se va amortiza in numai cativa ani. Asigura-ti confortul si protejeaza-ti zidurile exterioare ale casei, apeland la serviciile unei firme de izolatii exterioare cu spuma proliuretanica, aceasta fiind o metoda revolutionara, cu mult mai eficienta decat cea cu polistiren expandat.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca continuati sa utilizati acest site, vom presupune ca sunteti multumit de acesta. View more
Leave a Comment