In prezent aplicatiile de termoizolare sunt dominate de vata bazaltica, celuloza si spuma poliuretanica. Dar ce varianta este mai eficienta si de ce ?
Vata bazaltica
Desi la prima vedere vata bazaltica pare ieftina aceasta aduce insa costuri suplimentare, cum ar fi mana de lucru, folia anti-condens sau cantitatea mare de material ce se pierde la montaj.
Un avantaj insa a vatei bazaltice insa este faptul ca poate fi aplicate de oricine, deoarece nu necesita echipamente speciale, dar in acelasi timp exista riscul de a nu fi aplicata corect.
Aceasta trebuie ca la aplicare sa aiba contact in sase puncte cu toate suprafetele ce o inconjoara. De asemenea trebuie taiata in jurul cablurilor electrice, a tevilor sau orice alt dispozitiv mai este aplicat pe suprafata.
In mod normal abilitatea de termoizolatie a vatei minerale sau a vatei bazaltice, reprezentata prin coeficientul de conductivitate termica, este undeva la o medie de 0.035 – 0.040W/mK, ceea ce poate era in regula acum 10-20 de ani dar nu si acum cand vorbim de materiale moderne precum spuma poliuretanica cu celula inchisa ce are un coeficient de conductivitate termica la o medie de 0.021W/mK.
Cele mai mari probleme sunt insa la aplicarea vatei bazaltice sau a vatei minerale apar atunci cand nu sunt umplute cum trebuie spatiile in care sunt aplicate, sau materialele nu sunt comprimate eficient. Datorita duratei destul de lungi de montare, si fiind un proces destul de migalos, este posibil care montarea ei sa nu fie mereu adecvata.
Avantaje si dezavantaje
Avantajele vatei bazaltice sunt reprezentate de costul scazut al materialului si de faptul ca poate fi montata de oricine.
Dezavantajele sunt urmatoarele:
• Termoizolatie ineficienta
• Fonoizolare ineficienta
• Aplicare greoaie si de lunga durata
• Isi pierde proprietatile in timp
• Permite aparitia puntilor termice
• Favorizeaza aparitia condensului si a mucegaiului
• Nu protejeaza lemnul
• Este culcus pentru daunatori
• Implica costuri mari de montaj.
Spuma poliuretanica
Spuma poliuretanica pe de alta parte este un material modern, inovator, folosit pentru izolatia caselor aflate in zone cu ierni friguroase sau veri toride. Este un amestec de doua chimicale care atunci cand sunt combinate expandeaza de pana la 100 ori, spuma ajungand astfel in cele mai mici crapaturi.
Desi este folosita de mai bine de 60 de ani pe piata americana, si de mai bine de 15 ani pe piata autohtona spuma poliuretanica poate fi considerata inca, o noutate in domeniu. Popularitatea sa creste insa exponential pe masura ce popularitatea materialelor clasice(vata bazaltica, polistiren, celuloza) scade.
Avantaje si dezavantaje
Avantajele spumei poliuretanice sunt urmatoarele:
• Termoizolatie mult mai eficienta
• Durata de viata estimata la 80 de ani
• Etansare perfecta
• Nu permite aparitia condensului si mucegaiului
• Isi pastreaza proprietatile in timp
• Rigidizeaza structura pe care este aplicata
• Protejeaza lemnul impotriva daunatorilor
• Izoleaza fonic
• Actioneaza ca o bariera de vapori
Dezavantajele spumei poliuretanice sunt costul mai ridicat al materiei prime si faptul ca poate fi aplicata doar de profesionisti.
Care este mai eficienta?
Poate vata bazaltica este putin mai ieftina, dar cand vine vorba de eficienta in termoizolatie nimic nu se compara cu spuma poliuretanica. Sa incepem cu coeficientul de conductivitate termica( l).
In cazul spumei cu celula inchisa, aceasta valoare este de 0.021 W/mK. Cat are vata bazaltica? Undeva intre 0.034 – 0.040 W/mK, spuma poliuretanica fiind astfel din start de aproape 2 ori mai eficienta decat vata bazaltica.
Dar asta nu e tot. In cazul tipic de izolatie la mansarda, vata bazaltica trebuie masurata si taiata astfel incat sa intre perfect intre capriori, insa acest lucru nu se intampla niciodata si la final vor ramane foarte multe spatii intre vata si grinda pe unde poate patrunde aerul.
Spuma poliuretanica pe de alta parte expandeaza in timpul reactiei, patrunde in cele mai mici spatii si crapaturi pentru a creea un efect izoterm, sigileaza perfect zona si opreste schimbul de aer cu exteriorul.
Concluzie
Pentru a determina ce izolatie este mai buna trebuie doar sa luati in considerare aspectele pozitive si pe cele negative enumerate mai sus si bineinteles bugetul pe care il are fiecare.
Per total insa, in cazul in care urmariti o solutie pe termen lung si nu doar o izolatie care sa tina cateva sezoane, spuma poliuretanica va va proteja casa, o va face mult mai confortabila si in acelasi timp va va ajuta sa economisiti bani la facturile de energie.
Pentru mai multe informatii privind alegerea izolatiei potrivite pentru dumneavoastra, contactati un consultant al echipei AHP IzoTerm.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca continuati sa utilizati acest site, vom presupune ca sunteti multumit de acesta. View more
Leave a Comment