Avantajele hidroizolatiei cu poliuree
Acoperirile poliureice sunt caracterizate printr-o textura stransa si o flexibilitate considerabila. Intr-o gama larga de temperatura, acesta isi pastreaza proprietatile esentiale mecanice, rezistenta si anti-imbatranire. Poliureea arata rezistenta mare la conditiile meteorologice, inclusiv radiatiile solare (UV), este rezistenta la apa de mare, apa industriala si apa din canalizare,
Arata rezistenta considerabila la contaminarea biologica (microorganisme) si chimice (acizi si baze), rezistenta la abraziune,si are o buna aderenta la toate tipurile de substrat.
Straturile de protectie poliureice formeaza o membrana sigura, monolitica, densa si bine aderenta la izolare. Prin urmare, datorita proprietatilor sale unice poate fi folosita si ca un strat protector.
Principalele caracteristici distinctive de protectie sunt:
♦ excelente proprietati mecanice si de rezistenta (de exemplu, capacitatea excelenta pentru deformare reversibila, astfel ca membrana poate fi instalata pe suprafete deteriorate si zgariate)
♦ rezistenta mare la deteriorarea mecanica (zgarieturi, abraziune)
♦ posibilitatea de utilizare pe suprafete de orice forma
♦ aderenta buna pe suprafete diferite (inclusiv otel si beton)
♦ excelenta rezistenta la apa si umiditate (inclusiv a apelor uzate si apa de mare)
♦ rezistenta la contaminarea biologica (microorganisme) si chimice (acid sulfuric, clorhidric si acid fosforic, benzina si grasime)
♦ protectie impotriva scurgerilor
♦ rezistenta foarte buna la conditiile meteorologice agresive, inclusiv radiatii UV
♦ stabilitate intr-un interval larg de temperatura
♦ posibila utilizare in contact cu apa potabila
♦ timp scurt de raspuns
Caracteristicile unice ale poliureei
Nu exista un sistem de acoperire care sa poata inlocui cu succes poliureea din toate punctele de vedere, datorita proprietatilor sale fizice unice si durabilitatii. Cu toate acestea, cerintele de pregatire a suprafetei sunt foarte stricte .
Poliureea protejeaza suprafetele si structurile din lemn, beton si otel impotriva abraziunii si coroziunii. Poate ajuta la pastrarea unei structuri de beton deteriorate si poate ajuta la repararea si mentinerea canalelor intacte.
Rezista la zgarieturi, substante chimice, uleiuri si saruri in aplicatii comerciale si industriale pentru podea. De asemenea, poate conserva ambarcatiunile si alte nave, oferind protectie impotriva fisurilor si deteriorarii.
Avantajele acoperirilor cu poliuree includ:
♦ Setare foarte rapida ( timp de intarire de obicei 2 pana la 5 minute) in functie de formulare
♦ Rezistenta excelenta la abraziune si zgarieturi
♦ Rezistenta foarte stabila la conditiile meteorologice si de mediu
♦ Caracteristici de alungire foarte benefice
♦ Poate fi aplicat in conditii de temperatura variabila, chiar si in conditii de umiditate ridicata
♦ Rezistenta stabila la caldura pana la 130 degC (266 degF) si evaluare pe termen scurt de 220 degC (430 degF)
♦ Grosimea acoperirii poate fi controlata fin
♦ Lipire foarte eficienta pe suprafete corect pregatite din lemn, ciment, beton si metale
♦ Rezistenta chimica excelenta
♦ Fezabilitatea vascozitatii scazute, permitand astfel amestecarea si pulverizarea la temperaturile dorite
Cum se compara poliureea cu epoxidul si poliuretanul?
In comparatie cu acoperirile epoxidice, poliureea este mult superioara ca rezistenta la umiditate, rezistenta la UV (pentru acoperiri alifatice), rezistenta la abraziune, rezistenta chimica, rezistenta la temperatura si durabilitate. De asemenea, are un timp de vindecare mai rapid.
In comparatie cu poliuretanul , poliureea are o durabilitate superioara, rezistenta chimica si rezistenta la umiditate.
Metode de aplicare sunt cele mai bune pentru poliuree?
In prezent sunt utilizate patru metode de aplicare:
Pulverizare fierbinte de inalta presiune
Aceasta metoda consta in:
Pregatirea suprafetei
Amestecarea partilor componente
Efectuarea aplicarii acoperirii
Metoda de inalta presiune este aleasa pentru lucrari de acoperire cu volum foarte mare. Formulatorii trebuie sa pregateasca o acoperire cu vascozitate mai mica la temperatura de functionare pentru a asigura un flux favorabil al fluidului in interiorul masinii si o grosime uniforma pe suprafata.
In timpul pregatirii initiale a suprafetei, contaminantii uleiosi si murdaria trebuie indepartate prin mijloace precum sablare abraziva . Curatenia suprafetelor trebuie verificata pentru a asigura o aderenta puternica a stratului de poliuree. Acesta este un pas critic pentru a asigura durabilitatea stratului de acoperire.
In etapa de amestecare, presiunea si intervalul de temperatura prescris trebuie mentinute. Dozarea si amestecarea componentelor trebuie facute cu precizie. Sistemul de pulverizare trebuie proiectat astfel incat sa mentina presiunea, precum si temperatura.
Amestecul formulat este pulverizat pe suprafata curata, fara praf. Primul strat este produs direct pe suprafata. Se aplica un al doilea strat pentru a asigura o bariera rezistenta la scurgeri.
Masinile utilizate pentru acoperirile prin pulverizare cu poliuree trebuie sa poata mentine temperaturi de pana la 80degC (176degF) si presiunea de pana la 210 bari.
Acoperire cu pulverizare calda
Aceasta metoda este aleasa atunci cand volumul lucrarii de acoperire prin pulverizare este mediu si formulatorii sunt capabili sa asigure o viscozitate scazuta a amestecului fluid sub 60degC (140degF).
Pulverizare la rece de joasa presiune
In cazul pulverizarii la rece, formulatorii trebuie sa asigure o viscozitate scazuta la temperatura ambianta pentru a permite acoperirea prin pulverizare. Aceasta este o metoda convenabila pentru lucrari si reparatii cu suprafete mici.
Alte metode
Metodele cu rola sau cu pensula sunt utilizate atunci cand pulverizarea nu este fezabila, cum ar fi o acoperire interioara a unei tevi mici.