Descoperă diversitatea și diferențele esențiale între spumele poliuretanice disponibile pe piața din România.
Dacă sunteți interesat de acest subiect, înseamnă că sunteți înclinat să faceți o investiție semnificativă în proiectul dumneavoastră. Este important să înțelegeți că o investiție greșită poate avea consecințe costisitoare și să afecteze în mod semnificativ confortul și chiar sănătatea dumneavoastră, dacă nu este realizată corect. Prin urmare, vă rugăm să acordați o ATENTIE deosebită informațiilor prezentate în acest material.
Ați aflat despre sistemul de izolație cu spumă poliuretanică și, după cercetări pe internet și discuții cu prieteni/cunoștințe, ați ajuns la concluzia că este soluția potrivită pentru proiectul dumneavoastră sau doriți să aflați mai multe despre acest sistem inovativ?
Dacă ați căutat pe internet sau prin diverse surse companii care oferă acest serviciu, este posibil să fi fost surprins de diferențele de prețuri între ele sau să nu fi fost mulțumit/convins de detaliile oferite. Sau poate încă nu v-ați hotărât asupra alegerii spumei poliuretanice potrivite.
Dacă vă regăsiți în aceste situații, dorim să vă venim în ajutor cu un ghid practic care să vă ajute să selectați cea mai potrivită calitate și variantă de spumă poliuretanică pentru proiectul dumneavoastră. Acest ghid vă va ajuta să înțelegeți piața de spumă poliuretanică din România, să clarificați anumite nelămuriri și să evitați investițiile nefericite.
Pe piața globală există două tipuri de spumă poliuretanică pentru termoizolații: spuma poliuretanică cu CELULĂ ÎNCHISĂ și spuma poliuretanică cu CELULĂ
DESCHISĂ. Fiind prezentate ca materiale generice, la fiecare dintre acestea găsim diferențe mari de calitate între produse similare. Așa cum se întâmplă și în cazul polistirenului, adezivilor, ferestrelor de tip termopan și alte exemple pot continua, acestea pot avea diferite nivele de calitate și, implicit, prețuri diferite.
În concluzie, nu toate spumele poliuretanice pentru termoizolații de pe piață sunt la fel.
Întrebarea inițială este: CE TIP DE SPUMĂ SA ALEGEM? Spuma cu celulă închisă sau spuma cu celulă deschisă?
Spuma poliuretanică cu CELULĂ ÎNCHISĂ prezintă următoarele proprietăți: acționează ca o barieră pentru aer și vapori, iar după aplicare devine o spumă rigidă, similară polistirenului extrudat. Totuși, acest tip de spumă NU este recomandat pentru aplicarea pe lemn (parchet, scândură, OSB, placaj) din cauza a trei riscuri majore:
- Deoarece acționează ca o barieră de vapori, această spumă nu permite lemnului să respire (lemnul necesită „respirație” și transfer de vapori), ceea ce poate duce la degradarea și formarea de mucegai a lemnului (mai jos sunt prezentate exemple de astfel de situații întâlnite în practică).
2. Datorită naturii rigide a acestei spume și a dilatării lemnului în timp, există riscul apariției fisurilor în spumă, ceea ce implică apariția punților termice și pierderi de căldură.Acest tip de spumă este recomandat în special pentru aplicații pe zidărie, beton și suprafețe metalice, cum ar fi fundații, planșee, pereți interiori/exteriori, hale, containere. În plus, datorită structurii sale rigide, aceasta ajută la consolidarea substratului și poate fi utilizată cu succes în consolidarea pereților caselor vechi. De asemenea, acest tip de spumă este folosit cu succes pentru remedierea problemelor de condens de pe acoperișurile din tablă.
3. În cazul unor scurgeri sau infiltrări la nivelul acoperișului, apa poate deteriora lemnul chiar și la o distanță de 10 metri de locul cu probleme, ceea ce face dificilă identificarea și remedierea problemei în timp util.
La AHP IzoTerm, NU vom recomanda niciodată utilizarea spumei poliuretanice cu celulă închisă pe lemn.
ATENTIE!!!
- Spuma poliuretanică cu celulă închisă este semnificativ mai costisitoare decât spuma poliuretanică cu celulă deschisă. Prin urmare, dacă primiți oferte pentru acest produs cu aplicare pe lemn de la un aplicator, acest lucru se datorează doar considerațiilor comerciale.
- Există și tendința de a recomanda aplicații mixte de spumă cu celulă închisă de X cm + spumă cu celulă deschisă de X cm pentru aplicații pe lemn, ceea ce este din nou greșit, deoarece punem în pericol lemnul și mascăm fisurile spumei cu celulă închisă prin aplicarea spumei cu celulă deschisă peste acestea.
Spuma poliuretanică cu CELULĂ DESCHISĂ prezintă proprietatea de a acționa ca o barieră pentru aer și este materialul ideal pentru aplicațiile pe lemn, având o permeabilitate la vapori de apă MU3, ceea ce înseamnă că permite vaporilor de apă să treacă prin ea și nu îi reține. Astfel, lemnul poate respira natural și nu se va degrada în timp. De asemenea, acest tip de spumă este flexibil, cu un grad de elasticitate de aproximativ 15%, ceea ce înseamnă că în cazul aplicațiilor pe lemn va absorbi mișcările lemnului în timp și nu va prezenta riscul de apariție a fisurilor.
Concluzionând, dacă alegem corect tipul de spumă, adică spuma poliuretanică cu celulă deschisă, nu vom avea riscul de degradare a lemnului și nici apariția fisurilor.
Acest tip de spumă este recomandat în special pentru aplicații pe lemn, zidărie și beton, în proiecte precum poduri, mansarde, acoperișuri, tavane și pereți interiori. Totuși, acest tip de spumă NU este recomandat pentru remedierea problemelor de condens de pe acoperișurile cu tablă sau în zone cu umiditate excesivă.
Un alt aspect important în discuție este clasificarea și importanța agentului de expandare.
Dacă analizăm spuma poliuretanică cu CELULĂ ÎNCHISĂ, există 4 clase de astfel de spume în funcție de numărul de celule închise pe care le conține, clasificate conform standardelor CCC (conținut de celulă închisă), după cum urmează:
- CCC1 < 20%, ceea ce înseamnă că numărul de celule închise din acest tip de spumă reprezintă mai puțin de 20% din conținutul său.
- CCC2 între 20% și 80%, ceea ce înseamnă că numărul de celule închise din acest tip de spumă se situează între 20% și 80% din conținutul său.
- CCC3 între 80% și 89%, ceea ce înseamnă că numărul de celule închise din acest tip de spumă reprezintă între 80% și 89% din conținutul său.
- CCC4 peste 90%, ceea ce înseamnă că numărul de celule închise din acest tip de spumă reprezintă peste 90% din conținutul său.
Pentru sursa informațiilor, puteți da clic aici.
Varianta cu celulă închisă CCC4 oferă un grad net superior de termoizolație față de variantele CCC1, CCC2 sau CCC3. Prin urmare, dacă observați diferențe de preț între spumele cu celulă închisă, este important să luați în considerare acest aspect menționat în fișa tehnică și declarația de performanță a produsului.
La AHP IzoTerm, folosim exclusiv spumă poliuretanică CCC4 de la producătorul Huntsman Building Solutions.
Dacă discutăm despre spuma poliuretanică cu celulă CELULĂ DESCHISĂ, trebuie să luăm în calcul următoarele aspecte: agentul de expandare folosit, comportamentul la foc, comportamentul față de rozătoare/daunatori, densitatea (golurile de aer) și rezistența termică, așa cum sunt descrise mai jos:
În ceea ce privește AGENTUL DE EXPANDARE, există diferențe majore în ambele cazuri, atât pentru spuma poliuretanică cu celulă închisă, cât și pentru cea cu celulă deschisă, și anume:
- Agentul de expandare gaz HFC, în cazul spumei poliuretanice de generația a 3-a (un gaz deja interzis în multe state din UE și SUA), din cauza emisiilor ridicate de compuși volatili organici (cancerigeni) a toxicitătii ridicate și impactul ridicat (1030) asupra GWP (potențialul de încălzire globală). Pentru sursa informațiilor, puteți da clic aici
- Agentul de expandare gaz HFO (generația a 4-a, apărută în 2020 – consultați istoria spumei poliuretanice aici) care nu emană compuși volatili organici, are un indice COV (emisie de substanțe periculoase) de tip A+, ceea ce înseamnă că este foarte sigur pentru spațiile locuibile și, în plus, impactul asupra GWP (potențialul de încălzire globală) este aproape zero (=<5).
- Agentul de expandare APĂ, în acest caz, discutăm despre cea mai „ecologică” spumă posibilă, foarte sigură pentru spațiile locuibile și, în plus, nu are impact asupra ODP (potențialul de epuizare a ozonului) și nici asupra GWP (potențialul de încălzire globală).
La AHP IzoTerm, utilizăm exclusiv spume poliuretanice cu celulă închisă de generația a 4-a, cu agent de expandare de tip HFO, și spume poliuretanice cu celulă deschisă de generația a 4-a, cu agent de expandare APĂ, de la producătorul Huntsman Building Solutions.
CLASA DE PROTECȚIE LA FOC – un aspect deosebit de important, în care distingem două tipuri de spumă (aplicabile atât în celula închisă, cât și în cea deschisă):
- Clasa de foc E – aceasta înseamnă că spuma nu susține arderea.
- Clasa de foc F – aceasta înseamnă „combustie”, adică spuma susține arderea.
De ce este atât de crucial acest aspect? Să luăm ca exemplu majoritatea incendiilor care au la bază scurtcircuite, adică flăcări de intensitate scurtă. În cazul unei spume din clasa F, este suficient ca aceasta să propage focul pe întreaga sa suprafață și să declanșeze un incendiu de proporții sau un dezastru. Acest lucru nu se întâmplă în cazul unei spume din clasa E, care se va stinge automat la dispariția flăcării.
La AHP IzoTerm, utilizăm exclusiv spumă poliuretanică de clasa E, certificată de către producătorul Huntsman Building Solutions.
Pentru fiecare proiect efectuat, realizăm un test de foc pe o mostră de spumă care urmează să fie aplicată. Acest test constă în pulverizarea de benzină pe mostră și aprinderea acesteia.
Vă rugăm să dați clic aici pentru a vizualiza unul dintre testele de foc efectuate de către noi.
ATENTIE!!! Pe piața din România există numeroase tipuri de spumă, în special produse în Polonia și Turcia, care declară în documente că fac parte din clasa E, însă în teste reale cu benzină se dovedește că acestea susțin arderea. Prin urmare, este foarte important să solicitați acest test și să vă asigurați că materialul pe care l-ați achiziționat este același cu cel conținut în butoaiele din care urmează să fie aplicată izolația.
COMPORTAMENTUL FAȚĂ DE ROZĂTOARE / DAUNĂTORI – un aspect extrem de important, în special în cazul caselor și podurilor. Spumele de înaltă calitate sunt tratate astfel încât să nu reprezinte hrană pentru rozătoare sau alte daunătoare.
În general, o spumă poliuretanică de calitate, fie cu celulă închisă, fie cu celulă deschisă, NU trebuie să conțină GOLURI DE AER. Prin urmare, împreună cu testul de foc, se recomandă să se taie o mostră de spumă și să se verifice vizual absența golurilor de aer la fața locului. O spumă cu goluri de aer este considerată a fi de slabă calitate sau deteriorată. Într-o astfel de spumă, rozătoarele și daunătorii pot găsi adăpost.
De ce apar golurile de aer în spuma poliuretanică?
- Produsul poate fi de calitate slabă sau îndoielnică.
- Produsul poate fi de calitate, dar a fost „diluat/extins” prin adăugarea de apă (în special în cazul spumei cu celulă deschisă cu agent de expandare pe bază de apă).
ATENTIE!!! Există multe situații în care aplicatori (inclusiv cei cu renume) oferă produse premium la prețuri incredibil de mici și atractive, unde, din păcate, se practică acest lucru tocmai pentru a menține o profitabilitate similară. Rețineți – nimeni nu lucrează în pierdere!
- Utilajele folosite pentru aplicare pot fi de calitate slabă și să nu realizeze amestecul corect în proporția 1:1 a celor două componente (izocianat și rășină), rezultând o spumă deteriorată, goluri de aer și o culoare galbuie a spumei.
ATENTIE!!! Spuma ar trebui să fie albă în secțiune și nu galbuie (cu excepția spumelor care au culori diferite: verde, roz…)
- Produsul poate fi expirat. Componentele spumei (izocianat și rășină) au un termen de valabilitate limitat, între 2 și 12 luni, în funcție de producător. Termenul de valabilitate este indicat pe fiecare butoi în parte și nu trebuie în niciun caz depășit în momentul aplicării.
ATENTIE!!! Spuma poliuretanică, ca produs finit, are o durată medie de viață de 80 de ani, însă componentele sale (izocianat și rășină) au un termen limitat de valabilitate limitat înainte de aplicare.
- Produsele pot fi depozitate în mod necorespunzător, fie la temperaturi peste 35 de grade Celsius, fie la temperaturi sub 10 grade Celsius, ceea ce duce la deteriorarea calității materialului.
Prin urmare, prezenta golurilor de aer și culoarea spumei pot oferi indicii cu privire la calitatea spumei ce urmează să fie aplicată, și astfel puteti vedea dacă este conforma cu ceea ce ați fost ofertat.
La AHP IzoTerm, utilizăm numai utilaje profesionale de top marca GRACO, care asigură un amestec perfect de material și o spumă premium, depozitată în condiții optime. Astfel, garantăm lipsa golurilor de aer, precum și o calitate și culoare adecvată a spumei, lucru verificat împreună cu fiecare client înainte de începerea lucrărilor..
DENSITATEA ȘI REZISTENȚA TERMICĂ reprezintă factori importanți atunci când discutăm despre spuma poliuretanică cu celulă închisă sau cu celulă deschisă. Pentru a evalua rezistența termică în funcție de grosimea aplicată, este crucial să consultăm declarația de performanță conformă cu originalul furnizată de producător. Prin urmare, este extrem de important să solicităm acest document certificat (dacă este disponibil) și să efectuăm o comparație reală între diferitele tipuri de spume în ceea ce privește rezistența termică si densitatea la grosimi similare.
În România, pentru a obține certificarea NZEB (aproape zero pierderi) în cazul unui tavan/acoperiș, trebuie să atingem o rezistență termică Rd (m2K/W) de cel putin 5. Pentru mai multe detalii de la specialiști certificați, vă invităm să dați clic aici.
Pentru a obține o rezistență termică optimă Rd (m2K/W) de 5, este necesară o grosime de aproximativ 12-13 cm, conform declarației de performanță a spumei cu celulă închisă de la Huntsman Building Solutions. Conductivitatea termică Lambda „λ” a acestei spume cu celulă închisă se încadrează între 0,025 și 0,026 W/mK.
Pentru a obține o rezistență termică optimă Rd (m2K/W) de 5, este necesară o grosime de aproximativ 18-20 cm, conform declarației de performanță a spumei cu celulă deschisă de la Huntsman Building Solutions. Conductivitatea termică Lambda „λ” a acestei spume cu celulă deschisă se încadrează între 0,036 și 0,038 W/mK.
De asemenea, este extrem de important să verificați, atunci când aplicatorul vine la locul de lucru pentru execuție, dacă în butoaie se găsește aceeași spumă pe care am primit-o în documentație și pentru care veți plăti prețul lucrării. Fiecare butoi trebuie să fie etichetat de către producător și să prezinte un cod unic de identificare.
Ce GARANȚIE am pentru lucrarea efectuată?
Garantia variază în funcție de politica fiecărui aplicator și producător în parte.
ATENTIE!!! – În acest sens, trebuie să fim atenți la la câteva capcane:
- Există aplicatori care pretind că producătorul oferă o garanție de 10, 20 sau 25 de ani, bazată pe „Declaratia de performanta” sau pe „Fișa tehnică„, însă acest lucru reprezintă, de fapt, o înșelătorie. Aceste documente nu reprezintă o garanție specifică pentru materialul aplicat și reprezintă doar o declarație generală referitoare la conductivitatea termică și efectele îmbătrânirii pe o perioadă de 10, 20 sau 25 de ani.
- Aplicatorul ofera in numele lui 10-20-25 de ani de garantie, insa el schimba firma care ofera garantia la fiecare 2-3 ani. Asadar cui va adresati in cazul unei probleme?
Huntsman Building Solution este lider mondial în producția de spumă poliuretanică, cu o experiență acumulată de peste 100 de ani, și este singurul producător care oferă o GARANȚIE REALĂ de 25 de ani pentru spuma aplicată de către AHP IzoTerm.
Cum arată și ce conține un certificat de garanție de la Huntsman Building Solution / ICYNENE?
- În primul rând, certificatul de garanție vă este trimis direct de către producător (de la adresa de e-mail: icynene@citadela.sk ) la adresa dvs. personală de e-mail, (pe care ați comunicat-o aplicatorului) numai după finalizarea lucrării de către un aplicator autorizat.
- Certificatul de garanție conține următoarele informații:
- Data la care s-a efectuat lucrarea
- Numele persoanei care a comandat lucrarea
- Tipul de spumă utilizat
- Adresa locației unde s-a efectuat lucrarea
- Tipul aplicației (de exemplu, pereți, tavan etc.)
- Substratul pe care s-a aplicat spuma (lemn, beton etc.)
- Seria unică a butoiului de rășină din care s-a aplicat spuma și data la care a fost produsă
- Seria unică a butoiului de izocianat din care s-a aplicat spuma și data la care a fost produsă
- Suprafața pe care s-a aplicat spuma în metri pătrați și grosimea aplicată
- Echipamentul utilizat pentru efectuarea lucrării
- Numărul și data facturii emise de aplicatorul autorizat
- Numele și adresa aplicatorului autorizat.
Mai jos este prezentat formatul exact:
Pentru a evita orice fel de situații neplăcute, vă recomandăm să fiți vigilenți în cazul în care cineva pretinde că este partener autorizat Huntsman Building Solutions și vă trimite un certificat de garanție sub o altă formă sau cu un conținut diferit (există astfel de cazuri). În astfel de cazuri, există probabilitatea de a fi înșelați.
După cum puteți observa în cazul Huntsman Building Solution, primiți o GARANȚIE REALĂ exact pentru spuma care a fost aplicată în proiectul dumneavoastră, specificată prin butoaiele de materiale prime și seriile lor, și nu pe baza unei declarații de performanță sau fișe tehnice generale. Mai mult decât atât, beneficiați de o garanție oferită de un producător de talie mondială, care vă va respecta garanția și în cazul în care firma aplicatorului ar închide activitatea.
Vă sugerăm să luați în considerare următoarele aspecte:
- Există cazuri în care clienții spun: „Nu doresc factură sau documente.” Întrebarea noastră este: Merită? Ce garanție mai puteți avea de la un aplicator fără nicio dovadă că acesta a furnizat vreun serviciu pentru dumneavoastră?
- De asemenea, am întâlnit clienți care spun: „Doream ceva mai ieftin.” Întrebăm la rândul nostru: Merită să faceți compromisuri, având în vedere toate aspectele menționate mai sus? Este mai costisitor să optați pentru soluții „ieftine” și să nu obțineți beneficiul dorit.
AHP IzoTerm este un partener autorizat al Huntsman Building Solution, iar personalul nostru este instruit și supus testărilor periodice chiar de către producător. Prin urmare, suntem autorizați să oferim garanție atât pentru manoperă, cât și pentru materiale.
În concluzie, există mai mulți factori pe care trebuie să-i luați în calcul atunci când alegeți aplicatorul de spumă poliuretanică potrivit, și nu doar factorul prețului.
Sperăm că acest articol v-a fost util în alegerea unui sistem de termoizolare cu spumă poliuretanică, iar dacă aveți întrebări suplimentare, nelămuriri sau sugestii, consilierii noștri stau cu drag la dispoziția dumneavoastră!
Cu respect,
Echipa AHP IzoTerm
1 Comentariu
Florin
18 noiembrie 2022 [ 11:30 ]Un material foarte util, m-a ajutat! Multumesc si felicitari pentru transparenta!