Izolarea locuintei si alegerea materialelor potrivite
Izolarea termica a locuintei se poate realiza in exterior sau in interior, incluzand podeaua si plafonul. Pentru o eficienta marita, izolarea termica trebuie sa tina cont de punctul de roua.
Materialele utilizate pentru izolarea termica a locuintei se aleg in functie de conductibilitatea si rezistenta termica, de proprietatile ecologice, de locul unde se folosesc si de pret.
Materialele utilizate in izolarea termica sunt polistirenul expandat sau extrudat, vata minerala de sticla, vata minerala bazaltica, celuloza, pluta, paiele sau stuful, spuma de resina, aerogelul, tencuiala termoizolanta, placi termoizolante cu vacuum, folie reflectiva cu straturi multiple de aluminiu sau chiar caramizi si materiale de constructie moderne termoizolante, cum ar fi spuma poliuretanica.
De ce este necesara izolarea termica
Izolarea termica este necesara deoarece peretii exteriori ai unei cladiri reprezinta cea mai intinsa suprafata dintre componentele invelisului exterior al acesteia, iar materialele conventionale de constructie a peretelui – beton, bca, caramida sau lemn – nu sunt suficiente pentru a garanta confortul termic necesar unui trai fara griji. In lipsa unei izolari termice vom pierde mare parte din cantitatea de caldura produsa pentru incalzirea interioara, lucuru usor de observat in sezonul rece.
O izolare temeinica a peretilor va face mediul interior mai confortabil iar facturile pentru energia utilizata pentru incalzire vor fi mai mici. Acest lucru este valabil atat pentru toamna-iarna (pentru incalzire) cat si pentru vara cind utilzam aparate pentru racire/aer conditionat.
Tipuri de izolari termice
Beneficiile izolarii termice sunt multiple, dar dupa cum am spus, ele trebuie facute cu materialele potrivite care sa ne garanteze cele mai bune rezultate. Pentru a obtine confortul mult visat ne vom ocupa de fiecare detaliu pe care il presupune izolarea termica a casei. Acest lucru presupune izolarea termica a peretilor atat la exterior cat si la interior, izolarea acoperisului si a podelei.
Reusind o termoizolatie eficienta vom obtine ca principal avantaj reducerea consumului de energie termica cu pana la 50%. Chiar daca investitia initiala este destul de consistenta este bine de stiut ca aceasta se va amortiza in cativa ani.
Izolarea termica la exterior a peretilor
Izolatia termica pe suprafata exterioara a cladirii este necesara atunci cand zona de amplasare a cladirii este una cu temperaturi scazute in majoritatea timpului. Datorita termoizolatiei se micsoreaza aparitia condensarii vaporilor de apa, iar capacitatea de stocare a caldurii va fi mult mai mare. Odata aplicate materiale izolatoare caldura va fi acumulata mult mai usor in incapere, iar temperatura va fi echilibrata in orice sezon. Evident, materialele termoizolatoare trebuie sa fie de calitate.
Izolarea termica la interior a peretilor
In cazul izolatiei termice interioare a locuintei, pe langa avantajul de a avea caldura mult visata, apar si cateva dezavantaje. In primul rand suprafata locuintei se va reduce din cauza grosimii materialelor. Apoi peretele de polistiren nu este unul rezistent, in cazul lovirii cu obiecte de mobila existand riscul aparitiilor unor fisuri inestetice.
Pentru interior se poate merge si pe varianta vatei de sticla, mai ales daca se decide placarea peretilor cu rigips. Vata se va incadra intre profilele de sustinere ale placilor de rigips si va izola cu succes in colaborare cu acestea.
Izolarea termica a acoperisului
Izolatia unui acoperis se poate realiza atat la interior, cat si la exterior intre invelitoare si astereala. Aceasta varianta de izolatie a acoperisului la exterior este una indicata pentru cei care doresc sa foloseasca spatiul de sub acoperis ca mansarda. Astfel, placile de polistiren care se vor aplica direct pe astereala se vor comporta precum o bariera termica, vor proteja structura acoperisului, in acelasi timp protejand interiorul locuintei de umiditate, mucegai, frig sau caldura, in functie de sezon.
Izolarea termica a podelei
Pentru a avea o casa sigura, cu termosistem de calitate, vom lua in calcul si izolarea pardoselii. Acest tip de izolatie se realizeaza de obicei cu un polistiren extrudat, un material mai tare decat cel expandat. Prin aceasta izolatie termica in partea inferioara a camerelor se realizeaza o structura care are coeficientul de conductivitate termica mic si care reuseste sa mentina temperatura dorita la interior.
Izolarea pardoselii necesita cunostinte suplimentare si materiale de calitate deoarece se poate influenta negativ microclimatul interior al incaperilor. O izolare termica eficienta impiedica aparitia puntilor termice si respectiv aparitia condensului in punctele sensibile ale constructiei.
Spuma poliuretanica – material izolator
Un sistem de izolatie foarte eficient este cel cu spuma poliuretanica. Acest material este recunoscut pentru ca elimina aproape orice pierdere termica asigurand o economie majora la energia consumata.
Ca si in cazul polistirenului, acest tip de izolare ofera protectie impotriva aerului rece sau cald, precum si impotriva umiditatii. Totusi avantajele spumei poliuretanice nu se opresc aici. Aceasta asigura de asemenea protectie fonica reducand eficient transferul zgomotului.
Izolatia termica cu spuma poliuretanica este recomandata pentru pereti, acoperisuri, hidroizolatii pardoseli si subsoluri, fundatii sau terase de bloc.
Am amintit deja ca spuma este un foarte bun izolant termic si ca poate fi utilizata ca succes in hidroizolatii si fonoizolatii. De ce nu este atunci mai utilizata decat polistirenul? Principalul impediment este acela ca ea trebuie aplicata de o echipa de profesionisti. Acestia se vor asigura ca vor folosi exact cantitatea necesara sigiland perfect imbinarile, porii sau alte spatii pentru a evita eventuale pierderi de caldura.
Spuma are avantajul de a fi o izolatie usoara dar foarte durabila care garanteaza a nu-si schimba proprietatile timp de 50 de ani. Un alt avantaj este ca nu intretine focul. Nu in ultimul rand, ea dauneaza rozatoarelor si ne ajuta sa scapam de insectele care se infiltrau prin spatiile mici ce nu puteau fi acoperite eficient.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura ca va oferim cea mai buna experienta pe site-ul nostru. Daca continuati sa utilizati acest site, vom presupune ca sunteti multumit de acesta. View more
Leave a Comment